Як зміняться податки в 2024 році?

НовиниПоради
1242 views

Підвищення мінімальної заробітної плати, зміна лімітів доходів для різних категорій ФОП, застосування платіжних терміналів у селах та документальні перевірки бізнесу – 2024-й готує багато змін, і ми маємо до них підготуватися. Наш Єнот уже взяв листочок, ручку й щось пожувати, й готовий дізнаватися, що ж буде з податками, перевірками та штрафами в наступному році.

Мінімальна заробітна плата й прожитковий мінімум

Уряд затвердив бюджет на 2024 рік, а разом із ним – підвищення мінімальної зарплати. У наступному році її розмір збільшиться двічі:

  • із 1 січня – до 7100 грн;
  • із 1 квітня – до 8000 грн.

Зросте за законом і прожитковий мінімум – до 3028 грн. (для працездатних осіб).

ПДФО, ЄСВ та військовий збір

Виросла мінімальна заробітна плата – зросли й податки, які підприємці мають сплачувати за найманих працівників. Все логічно та закономірно.

У 2024-му за кожного свого працівника бізнесу необхідно щомісяця перераховувати до бюджету:

Податок Із 1 січня, грн Із 1 квітня, грн
ПДФО 1278 1440
ЄСВ 1562 1760
Військовий збір 106,5 120

Якщо ви ФОП, то сплачуєте ЄСВ не лише за найманих працівників, а й за себе. У такому ж розмірі:

  • з 1 січня – 1562 грн;
  • з 1 квітня – 1760 грн.

Однак є важливий момент: пільга по сплаті ЄСВ для ФОП зберігається і в 2024 році. Скористатися нею можуть підприємці, які не мають змоги платити ЄСВ. Діє така пільга протягом воєнного стану та ще протягом 12 місяців після його закінчення.

Зверніть увагу: доки ви не сплачуєте ЄСВ, вам не нараховується страховий стаж, якій потрібен для всіх соцвиплат: пенсії, лікарняних, декретних тощо.

Єдиний податок (ЄП)

У 2023 році влада скасувала пільгу щодо добровільної сплати ЄП для ФОП 1 та 2 групи. В 2024 -му ЄП можуть не сплачувати лише ті підприємці, які зареєстровані на території ведення бойових дій або на тимчасово окупованих територіях.

Розмір ЄП фіксується станом на 1 січня та залишається незмінним протягом року. В 2024-му змінився розмір ЄП для ФОП 1 та 2 групи, адже він залежить від мінімальної зарплатні та прожиткового мінімуму:

  • для ФОП 1 групи ЄП складе 302,8 грн/міс (10% від прожиткового мінімуму);
  • для ФОП 2 групи ЄП складе 1420 грн/міс (20% від мінімальної зарплатні).

Для ФОП 3 групи розмір ЄП залишається без змін:

  • 5% від грошового обороту для неплатників ПДВ;
  • 3% від грошового обороту та 20% ПДВ.

Нагадаємо: ЄП для 1 і 2 групи підприємців визначає місцева влада, тому ми вказуємо максимально допустимі суми. Якщо ваша місцева влада встановила нижчі податки – ви сплачуватимете їх.

Ліміти для ФОП

Ліміти допустимого доходу для ФОП прив’язані до мінімальної зарплатні. Визначаються вони на 1 січня й діють протягом року. Відповідно, в 2024-му матимемо такі ліміти:

Група ФОП Ліміт доходу в 2023 році, грн Ліміт доходу в 2024 році, грн Різниця, грн
1 1 118 900 1 185 700 +3 200
2 5 587 800 5 921 400 +333 600
3 7 818 900 8 285 700 +466 800

Ліміт доходу ФОП на загальній системі оподаткування є фіксованим і залишається без змін – 1 млн грн.

Платіжні термінали

Підприємці, які займаються торгівлею в містах, де проживає понад 25 тисяч осіб, уже з 2023 року мали використовувати платіжні термінали, щоб забезпечити покупцям можливість розраховуватися безготівково. Це правило стосується як офлайн, так і онлайн-торгівлі.

У 2024 році обов’язково надавати доступ покупцям до платіжного терміналу також мають торгівці, які в населених пунктах із населенням від 5 до 25 тисяч осіб. Нагадуємо, що зручною альтернативою POS-терміналам може бути приймання оплат на звичайний смартфон з технологією Tap to phone або оплата по QR-кодах.

Як і раніше, можуть не застосовувати платіжні термінали ФОПи-єдинники 1 групи, підприємці, що використовують торгові автомати, здійснюють виїзну (виносну) торгівлю, продають власноруч вирощену продукцію.

Штрафи й перевірки для ФОП

Наприкінці 2023 року податкова повернула штрафи за невикористання П/РРО й зняла мораторій на перевірки бізнесу. Виключення стосується лише підприємців, які працюють на території з активними бойовими діями чи на тимчасово окупованих територіях – навіть якщо вони не видають клієнтам чеки, їх податкова не штрафуватиме.

У 2024 році податківці вже зможуть проводити документальні перевірки. Тобто не просто приходити до магазину й дивитися, чи видає він чеки, а перевіряти документи за певний період і шукати в них порушення. Термін позивної давності становить три роки, тому й документи податківці можуть перевіряти за весь цей період.

Для ФОП 3 групи документальні перевірки можуть стартувати вже з самого початку 2024 року. Для ФОП 1 та 2 групи вони можуть розпочатися з 1 грудня 2024.

Переважно планові документальні перевірки проводять для ФОП на загальній системі оподаткування чи для великих компаній, які працюють із ПДВ чи підакцизними товарами. Підприємці-єдинники досить рідко опиняються під пильним оком податкової. Однак ризик існує, й не слід про нього забувати. Тому в 2024 році як ніколи важливо працювати з касою.

Як любить казати наш Єнот: «Береженого Бог береже, козака – шабля, а підприємця – ПРРО».

Закінчується епоха ФОП 3 групи?

27 грудня 2023-го уряд прийняв важливий документ, який може повністю змінити роботу бізнесу в країні. Це «Національна стратегія доходів», мета якої – підвищити доходи бюджету та зменшити таким чином залежність від іноземних партнерів.

Як уряд планує збільшувати доходи бюджету? З-поміж іншого – реформувати податкову систему:

    • Кількість видів діяльності в межах спрощеної системи сплати податків звузять.
    • ФОП 1 групи платитимуть відсоток від доходу замість фіксованого податку.
    • ФОП 3 групи об’єднають із ФОП 2 групи й зроблять єдину другу об’єднану групу.
    • ФОП 4 групи підвищать ставку податку, а базу оподаткування розширять.
    • Для ФОП 2 та 3 групи (а після реформи – для ФОП другої об’єднаної групи) введуть диверсифіковані ставки: від 3% до 17%. Ставка залежатиме від виду діяльності підприємця.
    • Юридичні особи більше не зможуть користуватись спрощеною системою оподаткування. Для юросіб на спрощеній системі поступово піднімуть ставку податку до 18% та заборонять перехід на спрощенку.
  • Усі підприємці на спрощеній системі обов’язково користуватимуться ПРРО/РРО та вестимуть товарний облік.

Те, що уряд затвердив нову стратегію, зовсім не означає, що вже з 1 січня 2024-го ФОП 3 групи припинять своє існування й почнуть діяти нові ставки податків. Зміни впроваджуватимуть поступово протягом наступних шести років. Тож які зі вказаних пунктів введуть в дію першими – поки що невідомо. Але Єнот тримає лапи в теплі і стежить за ситуацією.

Ця стаття не є повним та офіційним джерелом законодавчих норм. Нормативні акти та їхні офіційні трактування можуть змінюватися, тож слідкуйте за діючими законами лише в офіційних джерелах, наприклад, на сайтах ВРУ та ДПС.

Останні публікації блогу

Ще не є клієнтом Checkbox?

Протестуйте сервіс безкоштовно

Спробувати Checkbox

Ще не є клієнтом Checkbox?

Протестуйте сервіс безкоштовно

Спробувати Checkbox